Tid: 10.15-12.00
Online – Zoom
På svenska
”Ambulanssjukvård i stigmatiserade bostadsområden”
Sara Björklund, Fakulteten för Hälsovetenskap, Högskolan Kristianstad
Abstract: Sara Björklunds avhandlingsarbete involverar fyra forskningsstudier och handlar om vårdmöten mellan ambulanspersonal och personer som bor i stigmatiserade bostadsområden där hon har fokuserat på områden definierade av polismyndigheten som så kallat utsatta. I de hittills genomförda studierna har det framkommit att ambulanspersonalens uppfattningar om personer som bor i dessa områden är av betydelse där vårdmöterna riskerar vara färgade av stereotypa föreställningar som påverkar vården. Ambulanspersonalens föreställningar av dessa personer har i sin tur visats influeras av flera olika faktorer såsom media, gruppkultur och polisens lista över definierade bostadsområden. De bedömningar som vården baseras på riskerar således inte enbart grundas på patienternas behov och symtom, i stället tycks bostadsområde och dess ryckte samt patientens bakgrund kunna ha en inverkan på möjligheten till jämlik vård.
Den första artikeln i avhandlingen kan laddas ner här.
—
”Tillhörighet och delaktighet bland äldre personer i utsatta områden och avfolkningsbygder”
Afsaneh Taei, Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet
Abstract: Äldre personer föredrar oftast att åldras i hemmet, vilket gör grannskapets utformning viktig för deras delaktighet. I utsatta områden kan faktorer som urbanisering, brottslighet och hög befolkningsomsättning påverka deras tillhörighet och delaktighet i samhället, vilket kan leda till otrygghet och distansering.
I min avhandling har jag undersökt hur äldre personer som bor både i utsatta områden i städer, identifierade av polisen, och i avfolkningsområden på landsbygden upplever att bo i dessa områden. Resultatet visade att många äldre personer ändå rapporterade god livskvalitet och en stark känsla av tillhörighet till sitt närområde trots utmaningar. De flesta uttryckte en önskan att bo kvar och visade på olika sätt delaktighet i sina lokala samhällen. Resultatet understryker behovet av att gå bortom generaliserade uppfattningar om äldre personer som passiva offer och istället lyfta fram att det även finns personer som aktivt deltar i att bygga gemenskaper och underhålla sina bostadsområden.
Avhandlingen kan laddas ner här.
Kommentator: Kim Roelofs, postdoktor, Malmö universitet / Göteborgs universitet.
Seminarieledare: Martin Grander, biträdande universitetslektor, Institutionen för urbana studier, Malmö universitet.